ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΩΝ, ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ
“ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ”

Πυργαδίκια - Μεταγγίτσι , Χαλκιδική
Ελληνικά
Αγγλικά
Γερμανικά
Russian

Menu:

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού


Χρήσιμα τηλέφωνα:

Χρήσιμα τηλέφωνα και Δημόσιες υπηρεσίεςΣύνδεσμοι:

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ
-----------------
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

Πυργαδίκια - Ιστορία

Τα Πυργαδίκια είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα με θέα το μεγαλόπρεπο Άγιο Όρος και τη χερσόνησο της Σιθωνίας. Το χωριό των Πυργαδικίων απέχει 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 35χ.λ.μ. από τον Πολύγυρο.

Πυργαδίκια, ΑνοιξηΤα Πυργαδίκια (ή Άγιος Δημήτριος) ιδρύθηκαν μετά το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες της Αφθόνης Μαρμαρά Μικράς Ασίας. Στη χερσόνησο των Πυργαδικίων ήταν η θέση της αρχαίας πόλης ‘’Πίλωρος’’. Είναι η δεύτερη πόλη που συνάντησε ο στόλος του Ξέρξη μετά τη διάβαση της διώρυγας του Άθω. Στους καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας αναφέρεται ως 433π.χ.

Από την περιοχή των Πυργαδικίων εκθέτονται στο μουσείο Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης αμφορείς και πήλινα αγγεία. Οι επόμενες πληροφορίες μας για την περιοχή είναι από έγγραφα του 1057, στα οποία αναφέρεται ότι η μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους κατέχει ‘’τον αγρόν της Περιγαρδικείας’’. Στα Βυζαντινά έγγραφα η περιοχή αναφέρεται με το όνομα Πυργαδίκια.

Σ’ αυτή τη γραφική χερσόνησο υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία προσαρμόζοντας την αρχιτεκτονική τους στο παραδοσιακό στυλ του χωριού και συνδυάζοντας την απλότητα του χωριού με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Επίσης από παντού μπορεί να έχει κάποιος θέα στο λιμάνι όπου εδώ και ένα χρόνο έχει δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στις προβλήτες ή και να κολυμπήσει δεδομένου ότι η θάλασσα ακόμη και στο λιμάνι είναι πεντακάθαρη. Επίσης γύρω από το χωριό υπάρχουν πεντακάθαρες παραλίες όπως η παραλία του Κάμπου και των Γυαλακίων.

Την καταγάλανη θάλασσα, τον ήλιο και όλες τις φυσικές ομορφιές σας τις χαρίζουν οι θεοί μας. Τη χωριάτικη φιλοξενία σας την υποσχόμεθα εμείς, με μια ευχή καλώς ορίσατε!